Kavárny
Amadeus Coffee & Wine
Stylová kavárna v areálu Arcidiecézního muzea Olomouc, v sousedství katedrály sv. Václava, nabízí netradiční interiér i letní zahrádku v historickém centru města.
Kavárna nabízí kávu z malé rodinné pražírny Café Gape z Lošova, pivo z řemeslného pivovaru Clock z Potštejna, zmrzlinu z farmy Doubravský dvůr a dezerty převážně veganské od Peču peču. Máme široký výběr vín, zejména z vinařství Maděřič (navíc provozovna společně Jiřím Maděřičem organizuje degustace).
Otevírací doba
- PO: ZAVŘENO
- ÚT–NE: 10.00–19.00
Z historie místa
Přízemí raně barokního západního křídla, které postavil kapitulní děkan Jan František z Poppenu (1673–1689), bylo původně užíváno jako kočárovna. Po vybudování nové kočárové remízy ve východním křídle rezidence byly interiéry v první polovině 18. století upraveny pro hospodářské účely.
Sklep pod starší severní částí jižního křídla děkanství byl vystavěn po třicetileté válce za kapitulního děkana Klaudia Soriny (1650–1658) a upraven za Jana Františka z Poppenu (1673–1689). Lomové zdivo na severní straně suterénu souvisí se základy zaniklého gotického domu děkana Bartoloměje, v němž byl zavražděn král Václav III.
Bistro Central
Stylové italské bistro v budově Muzea moderního umění v olomoucké Denisově ulici 47. Bistro nabízí domácí těstoviny, svěží sendviče, výraznou italskou kávu a italská vína. Součástí nabídky jsou dezerty a čerstvé pekařské výrobky.
„Chceme být ideální volbou pro studenty i pracující, kteří si potřebují během dne dát něco rychlého a dobrého k snědku. Proto se výrazně zaměříme na jídlo, které si zákazníci mohou odnést s sebou. Výjimečnost Bistra Central spočívá v promyšleném konceptu – od kuchyně až po interiér – a přitom zůstává otevřené a dostupné pro všechny,“ vysvětluje provozovatel Petr Heneš.
Otevírací doba
- PO–PÁ: 7.00–21.00
- SO–NE: 8.00–21.00