Kroměřížský zámek otevírá nové prostory pro veřejnost

Arcibiskupský zámek Kroměříž
Arcibiskupský zámek v Kroměříži

Zámek zahajuje letošní sezonu v pátek 22. března akcí Jaro na zámku, která až do 7. dubna nabídne Reprezentační sály vyzdobené květinovými dekoracemi. „Úplnou novinkou je zpřístupnění dosud nepřístupných prostor zámku, zejména pozdně středověké Klenotnice v čerstvě rekonstruované zámecké věži, která patří k nejstarším dochovaným částem zámku. Mezi vystavovanými exponáty zde nechybí obrazy renesančního malíře Lucase Cranacha staršího a také Burgundská bible ze 13. století,“ popsal kastelán Arcibiskupského zámku Ivo Prokel.

„V tomto kontextu je vhodné připomenout si letošní výročí 400 let od narození biskupa Karla II. z Lichtensteinu–Castelcorna, mecenáše a milovníka umění, který zámek zničený za třicetileté války prakticky znovu vybudoval,“ připomněl olomoucký arcibiskup Josef Nuzík.

Tiziano Vecellio zv. Tizian: Apollo a Marsyas, po 1550, olej, plátno; 220×204 cm, získáno 1673, Arcibiskupství olomoucké – Arcidiecézní muzeum Kroměříž
Tiziano Vecellio zv. Tizian: Apollo a Marsyas, po 1550, olej, plátno; 220×204 cm, získáno 1673, Arcibiskupství olomoucké – Arcidiecézní muzeum Kroměříž

V rekonstruované Mlýnské bráně je novinkou interaktivní expozice Gardistka, která bude otevřena pro veřejnost ihned po kolaudaci objektu. Nový je i prohlídkový okruh Via Magnifica, který návštěvníky provede Obrazárnou, nově otevřenou soukromou kaplí svatého Šebestiána a Manským sálem. „Na své si přijdou i nadšenci do numismatiky, neboť kabinet mincí bude v pravidelných obměnách nabízet to nejlepší ze sbírky arcibiskupství, která je srovnatelná jen se sbírkou z vatikánských muzeí,“ dodal Prokel. V zámecké Obrazárně je nově instalován takzvaný Mamlúcký koberec, cenné dílo z počátku 16. století. Vstup do Obrazárny zdobí čtyři stély odkazující na biskupa Karla z Lichtensteinu–Castelcorna, které jsou dílem mezinárodně uznávaného sochaře, olomouckého rodáka Ivana Theimera.

V nové sezoně návštěvníky potěší i nabídka audio průvodců, díky kterým se dozví více informací o výjimečných artefaktech včetně slavných obrazů v čele s Tizianovým dílem Apollo a Marsyas. Pro děti je připravena interaktivní hra Sen biskupa Karla, která je hravou formou pomocí tabletu seznámí se zajímavostmi a vtáhne je do světa, který poskytuje zábavu a poznání. Aplikace funguje i v olomouckém Arcidiecézním muzeu.