AKTUALITA | 16. 11. 2017 Nastávající prodloužený víkend bude pro letošní rok poslední příležitostí vidět Lupiče, sochu od Davida Černého, ručkovat po římse Muzea moderního umění. Unikátnímu systému, který pohání sochu, totiž nesvědčí mráz, a tak se Lupič znovu rozeběhne až v dubnu.

AKTUALITA | 16. 11. 2017

Už jen poslední tři dny budete moci obdivovat ručkujícího Lupiče na římse Muzea moderního umění. Poté se socha Davida Černého oddá zimnímu spánku. Znovu se po muzeu rozeběhne a rozkřičí 1. dubna 2018.

Přicházející zima a především mráz, to jsou důvody proč se Lupič na následující měsíce zastaví. Unikátnímu systému, který pohání sochu, totiž nesvědčí teploty pod 5°C. Lupič, sice bez křiku a pohybu, bude zdobit budovu Muzea moderního umění celou zimu.

Lupič je jedno z nejnovějších děl známého a provokativního českého umělce Davida Černého. Unikátní socha vyfrézovaná robotem se pohybuje po římse Muzea moderního umění od 19. května. Na zádech nese plastiku Karla Nepraše, kterou ukradl v muzeu. Nemůže, ale slézt dolů, a tak ručkuje sem a tam. Lupič taky nadává. Hlas mu k tomu propůjčil zpěvák David Koller. 

Volný vstup do muzea

Pro ty, kteří se přijdou s Lupičem rozloučit během státního svátku 17. listopadu, je připraven vstup do Muzea umění Olomouc zdarma. Návštěvníci si tak budou moct prohlédnout výstavy hvězd slovenské kulturní scény Jozefa Jankoviče Plynutí časuMonogramisty T.D Fragment.D. Přístupná bude i nově otevřená výstava Bydlet spolu | České kolektivní domy mapující vývoj tohoto architektonického fenoménu v Československu.

Pro milovníky děl Davida Černého bude ale největším lákadlem stálá expozice Století relativity, kde je vystaveno další jeho dílo, a to Adam z cyklu Kity a také Zátopkovy nohy. Pohyblivé dílo, které vytvořil David Černý pro olympiádu v Riu.

Volný vstup bude i do prostor Arcidiecézního muzea, kde je připravena výstava Olomoucká synagoga (1897 – 1939) a stálá expozice Ke slávě a chvále II.