Brambora, klíčová surovina, národní potravina, nejoblíbenější i nejlevnější pochoutka se stává tématem podrobnější umělecké, kulturní, sociální a politické reflexe. Odkud pochází? Kdy se v našem prostředí objevuje? Proč hraje tak důležitou roli? Proč nám tolik chutná? Co k životu potřebuje? Zaslouží si, abychom ji věnovali novodobý monument? A jak by měl případně vypadat?
Během festivalu Zažít město jinak proběhne veřejná prezentace záměru zabydlet pozapomenutý prostor na samém okraji pražského Starého Města, v Hybernské ulici, kde stojí bývalý františkánský klášter. Právě ten byl totiž jedním z prvních míst pěstování brambor u nás.
Tenhle symbolický prostor bude hostit diskusi s umělcem, výtvarný workshop odlévání brambor se studenty Vyšší odborné školy a Střední umělecké školy Václava Hollara a bramborový piknik ve spolupráci s Bistrem u Býka.
Program:
(Bistro U Býka, Hybernská 1, Praha)
- 14.00 prezentace projektu s diskusí
- 15.00 výtvarný workshop
- 16.00 tematické bramborové občerstvení Bistra U Býka
Vstup zdarma
GARANT: Slovenský institut v Praze
KURÁTORKA: Barbora Kundračíková
SPOLUPRÁCE: Vyšší odborná škola a Střední umělecká škola Václava Hollara, Bistro U Býka