Ohlédnutí za "klášterní " akcí Chuño
Projekt vizuálního umělce Jaro Vargy nazvaný Chuño se konal ve spolupráci se Slovenským institutem v Praze v rámci přehlídky současného středoevropského umění Trienále SEFO 2024. Na jeho přípravě se podíleli i studenti slavné pražské Hollarky.
Součástí festivalu Zažít město jinak byla veřejná prezentace záměru revitalizovat pozapomenutou část zdejšího bývalého kláštera irských františkánů – hybernů v dnešní Hybernské ulici.
Doplnění: chuño jsou mrazem vysušené brambory. Tento proces konzervace využívali podle archeologických nálezů obyvatelé Jižní Ameriky už nejméně ve 13. století. Jedná se o zhruba pětidenní proces, při němž se mrazuvzdorná odrůda brambor vystaví nízkým nočním teplotám (cca -5 °C) a ve dne intenzivnímu slunečnímu záření. Po svém vysušení vydrží brambora velmi dlouho, někdy i desítky let.
GARANT: Slovenský institut v Praze
KURÁTORKA: Barbora Kundračíková
SPOLUPRÁCE: Vyšší odborná škola a Střední umělecká škola Václava Hollara, Bistro U Býka