Chuño – pražský monument podle Jaro Vargy
Projekt vizuálního umělce Jaro Vargy nazvaný Chuño se koná ve spolupráci se Slovenským institutem v Praze v rámci přehlídky současného středoevropského umění Trienále SEFO 2024. Na jeho přípravě se podílí studenti slavné pražské Hollarky.
Brambora – klíčová surovina, národní potravina, nejoblíbenější i nejlevnější pochoutka se stává tématem podrobnější umělecké, kulturní, sociální a politické reflexe. Odkud pochází? Kdy se v našem prostředí objevuje? Proč hraje tak důležitou roli? Proč nám tolik chutná? Co k životu potřebuje? Zaslouží si, abychom ji věnovali novodobý monument? A jak by měl případně vypadat?
Součástí festivalu Zažít město jinak bude také veřejná prezentace záměru revitalizovat pozapomenutou část zdejšího bývalého kláštera irských františkánů – hybernů.
Jedno vysvětlení na závěr: chuño jsou mrazem vysušené brambory. Tento proces konzervace využívali podle archeologických nálezů obyvatelé Jižní Ameriky už nejméně ve 13. století. Jedná se o zhruba pětidenní proces, při němž se mrazuvzdorná odrůda brambor vystaví nízkým nočním teplotám (cca -5 °C) a ve dne intenzivnímu slunečnímu záření. Po svém vysušení vydrží brambora velmi dlouho, někdy i desítky let.
Program:
- 14.00 prezentace projektu s diskusí
- 15.00 výtvarný workshop
- 16.00 tematické bramborové občerstvení Bistra U Býka
Vstup zdarma
GARANT: Slovenský institut v Praze
KURÁTORKA: Barbora Kundračíková
SPOLUPRÁCE: Vyšší odborná škola a Střední umělecká škola Václava Hollara, Bistro U Býka