AKTUALITA: 01 11 2022 Ústřední výstavní téma tohoto roku je pro Muzeum umění Domov a svět a právě jej ode dneška rozvíjí v Galerii Caesar nová výstava Nikoly Čulíka Sen o válce.

AKTUALITA: 01 11 2022

Ústřední výstavní téma tohoto roku je pro Muzeum umění Domov a svět a právě jej ode dneška rozvíjí v Galerii Caesar nová výstava Nikoly Čulíka Sen o válce. 

„Kreslíř, ilustrátor, básník, absolvent Akademie výtvarných umění v Praze, legenda české stále ještě mladé kresby Nikola Čulík se v Olomouci představuje v dobré formě – jako umělec citlivý na světlo, na vzduch, na to, co se v něm chvěje a mihotá, ještě před tím, než se to stane skutečností a uvidí to každý z nás. Jeho projev je jako vždy cílený a přesný. Odehrává se na minimální ploše papíru A4 a výhradně ve formě tužkové kresby. Z nekonečné šedi, hluboké jako šero v podvečerní studni, vystupují obrysy ostré jako čerstvě nabroušená sekyrka. Chytnout, máchnout, zatnout – poodejít a popřemýšlet, nepadla-li rána vedle. Nepadla,“ říká o výstavě její kurátorka Barbora Kundračíková.

Kresby, které byly do výstavy vybrány, pocházejí z delšího časového období, vznikaly letech 2019 až 2022, a jsou v pravém slova smyslu finální. Jsou to dokončené obrazy, ne náčrty, ústřižky, variace na hraně konceptu, art brut a nalezeného artefaktu. Nepostrádají lehkost, eleganci a vtip spojené s citlivým vnímáním světa vně, zároveň jsou ale překvapivě bezčasé – obrácené „jinam“, nazpět, dovnitř, do budoucna. A jsou v tomto smyslu vážné. Obrysy podstatného se v nich ustavují postupně, v procesu záznamu, respektive vnímání – divák je totiž součástí aktu kresby stejně jako tah tužky po papíře.