AKTUALITA | 9. 4. 2021 Olomoucký sochař Jan Dostál v těchto dnech dokončuje rozměrnou plastiku Mrak pro český pavilon Expo 2020 v Dubaji. Dílo má ukázat, jak lze s pomocí technologií vytvořit oázu uprostřed pouště.
Jan Dostál
6. 8. 1992, Olomouc

Ve své tvorbě pracuje s různými materiály, do nichž se snaží zachytit vizi, kterou spatřuje a nachází v realitě. Prostřednictvím redukce reality do geometrických tvarů postupně skládá a vytváří kompozici díla.

AKTUALITA | 9. 4. 2021

Osmadvacetiletý olomoucký sochař Jan Dostál v těchto dnech dokončuje plastiku nazvanou Mrak pro český pavilon Expo 2020 v Dubaji (viz fotogalerie níže). Dílo má ukázat, jak lze s pomocí technologií vytvořit oázu uprostřed pouště. Dostálův Mrak má zajistit tolik potřebný stín pro návštěvníky výstavy.

„V těch vedrech tady v Dubaji, já to zažívám poprvé, je docela náročné svařovat, pracovat na plošinách. A tady je to strašně cítit, že i když je 50 procent stínu, tak to hodně pomůže, protože to sníží teplotu třeba o 10 až 15 stupňů, aby se lidi neusmažili, až pod tím budou stát fronty,“ řekl pro Český rozhlas Jan Dostál.

Expo 2020 začne s ročním zpožděním letos v říjnu, do té doby musí být vše, včetně plastiky připraveno.

S Dostálovými díly se můžete potkat také v Olomouci, například Smetanovy sady momentálně zdobí jeho téměř dvanáct metrů vysoké dílo s názvem Stvůra. Před třemi lety Dostál ozdobil i Horní náměstí svou kruhovou sochou Rounded. Populární je i jeho Vetřelec na střeše domu v Šemberově ulici.

Více informací z Dubaje najdete ZDE