AKTUALITA | 19. 3. 2019 Ministerstvo kultury uspořádalo v pondělí 18. 3. 2019 ve Veletržním paláci v Praze veřejnou panelovou diskusi na téma „Středoevropské fórum Olomouc a Legitimita architektonických soutěží na veřejnoprávní budovy v historickém prostoru města“.

AKTUALITA | 19. 3. 2019

Ministerstvo kultury uspořádalo v pondělí 18. 3. 2019 ve Veletržním paláci v Praze veřejnou panelovou diskusi na téma „Středoevropské fórum Olomouc a Legitimita architektonických soutěží na veřejnoprávní budovy v historickém prostoru města“.

Pozvaní odborníci se vyjadřovali ke dvěma možnostem: zda pokračovat v projektu Středoevropského fóra podle stávajícího návrhu architekta Jana Šépky, nebo uskutečnit architektonickou soutěž na podobu SEFO, jak požaduje ministr kultury Antonín Staněk. Měl to být začátek veřejné diskuse nejen o tomto tématu, ale i o soutěžení architektonických návrhů obecně. 

Mrzí nás, že nikdo z vedení Muzea umění Olomouc na tuto debatu neobdržel pozvánku, přestože Středoevropské fórum je projektem Muzea umění Olomouc. V závěru diskuse požádal o slovo ředitel Muzea umění Michal Soukup, který byl v publiku, ale příležitost k vyjádření nedostal.

Stavba SEFO je součástí programového prohlášení vlády a je to úkol natolik závažný, že bychom měli zahájit skutečný odborný dialog za účasti všech stran. 

Reakci Rady galerií ČR na pondělní diskusi o SEFO najdete ZDE.