AKTUALITA | 30. 5. 2018 Božítělovou slavnost, téměř zapomenutou křesťanskou tradici zdobení příbytků vysypávanými květinovými obrazci, připomenou naši kurátoři už ve čtvrtek 31. května před olomouckým Arcidiecézním muzeem. Přijďte se podívat, jak vypadaly rituály našich předků.

AKTUALITA | 30. 5. 2018

Božítělovou slavnost, téměř zapomenutou křesťanskou tradici zdobení příbytků vysypávanými květinovými obrazci, připomenou naši kurátoři už ve čtvrtek 31. května od 15 hodin před olomouckým Arcidiecézním muzeem. Přijďte se podívat anebo se rovnou zapojte do výroby tradiční posejpky.

„Vždy ve čtvrtek po svátku Nejsvětější Trojice, který letos připadl na neděli 27. května, se slaví na památku ustanovení eucharistie Slavnost Těla a krve Páně. Tato slavnost je známá také jako Božítělová slavnost, se kterou se pojí tradice vytvářet ornamentální obrazce z nejrůznějších květů,“ vysvětluje kurátorka Arcidiecézního muzea Martina Potůčková.

Do současnosti se tato kdysy rozšířená tradice, ale udržela jen v několika obcích na Moravskobudějovicku a Jemnicku. „Tam si lidé během Božítělové slavnosti ozvláštňují květinovou výzdobou i okolí svých příbytků. Po práci se vydávají do okolní krajiny a trhají květy, ze kterých pak před svými domy vysypávají květinové obrazce, většinou s motivem kříže a srdce. Tuto květinovou obětinu si pak navzájem hodnotí, obcházejí sousedy, navštěvují se. Je to velmi příjemná společenská akce,“ líčí Potůčková.

Návrat tradice

Výzkumem českých a moravských tradic a rituálů v prostoru města, takových jako je Božítělová slavnost, se zabývá brněnská zahradní architektka Lucie Králíková (Efemér). Už minulý rok vrátila tradiční božítělovou posejpku do Brna.

„Letos oslovila i ostatní, aby se k této události přidali. V Arcidiecézním muzeu jsme její přání vyslyšeli. Kdokoli má o tuto starou tradici zájem, může se k nám ve čtvrtek 31. května od 15 hodin připojit. Před Arcidiecézním muzeem společně vytvoříme posejpku. Komu se nebude chtít tvořit, tak se může přijít jen kouknout,“ láká Martina Potůčková.